Je kent het vast wel: sollicitatieafwijzingen. Je hoort zinnen als ‘Helaas, we nodigen je niet uit voor een eerste gesprek’, ‘Je mist de benodigde ervaring’ of niet te vergeten de klassieker: ‘We hebben een betere kandidaat gevonden’.
Oke, ergens wel te begrijpen. Ik solliciteerde immers voor een functie waar 3 jaar werkervaring bij stond. Meteen de baan krijgen zou wel de omgekeerde wereld zijn geweest, aangezien ik pas ben afgestudeerd. Het is vreemd dat ik toch een gevoel van falen had, terwijl je zou kunnen denken: één afwijzing is niet zo’n big deal.
Op naar de volgende kans, toch?
We hebben allemaal onze eigen manier hoe we met tegenslagen omgaan. Iemand kan vier keer falen voor zijn theorie-examen, maar zonder problemen de vijfde keer het nogmaals proberen. Een ander ligt de hele nacht wakker ligt als een Tindermatch niet reageert op ‘hey, alles goed?’ Hoe komt het dat sommige mensen met zulke tegenslagen beter kunnen omgaan?
Het geheim? Het is de manier hoe je ernaar kijkt, oftewel: je mindset 🧠
“Geluk kun je trainen, het is net als fitness.”– Mo Gawdat.
Nu hoor ik je denken: ja leuk, maar hoe train ik mijn mindset? Kijk eens mee naar het volgende voorbeeld: stel, het regende gister en je had gezegd: ‘dat is logisch, want het is herfst.’ Op dat moment zal je waarschijnlijk niet hebben gebaald van de regenbui. Maar als het gisteren regende en je vergelijkt het met vorig jaar – toen het zonnetje scheen – dan ben je waarschijnlijk wel teleurgesteld.
Dus wat is hier nu aan de hand? Het betekent dat de regen zelf niet de reden is dat je teleurgesteld bent. Het komt door de manier hoe je daarover denkt. Het vergelijken veroorzaakt de negatieve vibe 🤯
Betekent dit dat je dan minder moet gaan verwachten? Zeker niet. Het is goed om dromen en doelen te hebben. Het toewerken naar jouw doel is een mooie reis. Het kan je onderweg wel rust brengen. Stel jezelf zo af en toe eens de de vraag: wat mij nu overkomt, voldoet dit wel of niet aan mijn verwachtingen? Teleurstellingen zullen er altijd zijn, want ja, ik mis ook nog wel eens de bus haha 😉
Mo Gawdat – auteur van Solve for Happy – pakt dat aan door zijn brein te gebruiken als een tool. Hij vertelt bij RTL Late Night (ken je dat nog?) dat hij zijn brein maar twee typen gedachten geeft:
Probeer eens de focus te leggen op vrolijke momenten. Weet jij waar je happy van wordt? Bijvoorbeeld toen je ouders vroeger vertelden dat jullie nog een frietje gingen scoren na een dagje rondrennen in het pretpark. Hoe excited was je toen! Dat is de vibe die je zoekt. Misschien word je laaiend enthousiast als je favo artist een nieuwe track uitbrengt op New Music Friday, of misschien geniet jij keihard van een dagje terrassen? Zo kunnen we allemaal ons geluk vinden – zelfs in de kleine momenten.
“Jouw geluk is er al, je hoeft het alleen nog te zien.”
Mijn eye-opener kwam uiteindelijk na het zien van de RTL Late Night aflevering met Mo. Ik had dan wel een diploma op zak, maar ik huppelde ook rond met een muurvaste overtuiging dat je werk moest vinden waarvoor je gestudeerd had. ‘Want zo hoort het’, vertelde ik mijzelf. ‘Waarom zou je anders vier jaar studeren?’
Na een tijdje had ik een volle bingo kaart met unieke afwijzingsredenen. Nu doe ik er een beetje lacherig over, maar destijds ging ik na elke afwijzing meer en meer twijfelen aan mezelf. En heel eerlijk? Dat was juist heel waardevol. Why? Het liet mij inzien dat twijfel een gezonde bron van vooruitgang is, want zo ontdekte ik dat een startersfunctie in een heel ander veld mij zat als gegoten. Eén ding wist ik wel zeker: creatief bezig zijn is een must. En dat mocht als copywriter. Geef je mij daarnaast een flauw woordgrapje, samen met een bakkie koffie in de ochtend en dan ben ik dolgelukkig.
Je familie en vrienden kennen je als geen ander. Vraag daarom eens om hun mening. Wat zien zij als een goede match voor jou? Misschien zullen ze zeggen dat je al van jongs af aan een passie voor tekenen en schilderen hebt gehad. Vraag gewoon eens wat rond en kijk of dit overeenkomt met jouw eigen visie. Komt het overeen? Dan heb je een match!